söndag, januari 11, 2009

Recension: Trilogy Of Terror (1975)


Dan Curtis var utan tvekan kungen av amerikansk TV-skräck. Karln prånglade ur sig en otrolig mängd kvalitetsproduktioner under sin karriär, och många av dem var geniunt kusligt. Denna episodfilm - Trilogy Of Terror - är kanske hans mest kända, och i alla huvudroller ser vi Karen Black!

Den första episoden berättar om en stillsam lärarinnan som blir drogad och sexuellt uttnyttjad av, till en början, en charmig elev. Det visar sig dock att något annat är lurt i det hela...

Andra episoden handlar om Theresa och Millicent, två extremt olika systrar som försöker konkurrera ut varandra. Millicent är god och kristen medan Therese är lösaktig och pysslar med satanism!

Tredje episoden är väl den som är mest känd, där Karen Blacks karaktär får en extremt mordisk och hyperaktiv Zuni-docka på halsen (eller snarare på hälen) efter sig i lägenheten.

Trilogy Of Terror är hypad och har varit hypad sedan den gick på TV första gången, men den förtjänar verkligen hypen. Första episoden känns inte riktigt genomarbetat - den kunde lika gärna ha fått vara fem-tio minuter längre, och i den andra så kan man ana twisten redan från första början - men det är bra, och det är förbaskat välspelat.

Det är väl Zuni-episoden som verkligen sticker ut. Det är både roligt och makabert, blodigt och helt vansinnigt. Dockan är ganska stel, men dess vansinnigt utseende och nästan sjukliga knivhuggar-energi gör att det inte blir trist överhuvudtaget. Dessutom spelar Karen sin enda normala roll i hela filmen och det visar också vilken fin skådis hon var en gång i tiden. Nu tror jag det tyvärr har fallit i glömska.

Finfina grejor det här!