tisdag, januari 06, 2009

Åtta låtar för undergången!


Nu när religiösa fundementalister, allmänna tokstollar och olyckskorpar gnuggar sina knotiga häx-fingrar över krig, katastrofer och tivoli-olyckor och hävdar att undergången är nära - vad passar då bättre än en trevlig låtlista med apokalyptiska sånger?

Wasteland - John Cale
Ödesmättat apokalyptiskt skildring av en ödelagd värld och primtiv värld. Vulkaner vid horisonten och uttorkade flodbäddar. Det handlar om kärlek in i det sista, att hålla om varandra och se det som en trygghet. Bästa raderna:

A black sea
a wind blows
The dinosaurs
are gone
Gave up the
ghost of yesteryear
Nothing could
be done


After The Fall - Klaus Nomi
Klaus kunde i alla fall tänkta lite positivt när livet var eländigt. Det är en ständigt uppmuntran trots skiten, trots självlysande mutanter, kyrkan som inte räddade oss och att vi fuckade civilisationen i röven. Det är hård hårda new wave-riff och operett i en fantastisk blandning. Bästa raderna:

We'll take a million years of civilization
We're gonna give it the electric chair
But I'm telling you hold on, hold on
Tomorrow we'll be there


We'll Meet Again - Vera Lynn
Visst, i grunden ingen undergångslåt... men genom att den spelades över atombomberna i slutet av Dr Strangelove så fick den sitt öde. Egentligen en sentimental låt till soldaterna, som kan få en vuxen karl att storgrina. Bästa raderna:

So, will you please say hello
To the folks that I know
Tell them I won't be long
They'll be happy to know
That as you saw me go
I was singing this song


Nothing But Flowers - Talking Heads
Den bästa låten från Talking Heads. Berättar om något har skett, jorden har äntligen förändrats till det bättre. Natur och djur lever och myser, och sångaren längtar allt mer desperat tillbaka till den civilisation var en gång. Jag skulle nog resonera på samma sätt. Bästa raderna:

This used to be real estate
Now it's only fields and trees
Where, where is the town
Now, it's nothing but flowers
The highways and cars
Were sacrificed for agriculture
I thought that we'd start over
But I guess I was wrong


When The Wind Blows - David Bowie
Ledmotivet till den tecknade filmen (och boken) med samma namn. Handlar om ett äldre par som försöker överleva då det radioaktiva molnet kommer närmare och närmare. Extremt tragiskt, men roligt och äkta. Min hemliga dröm är att göra riktig spelfilm av den här storyn. Bästa raderna:

So long child, it's awful dark
I never felt the sun
I dread to think of when
When the wind blows


The Man Comes Around - Johnny Cash
En av de sista låtarna Cash någonsin skrev, och en av hans mest klassiska. Fylld av bibliska referenser om domedagen, helvetet och apokalypsens fyra ryttare. Fantastisk, verkligen. Blev allmänt perfekt under förtexterna till remaken av Dawn of the dead. Bästa raderna:

Till Armageddon, no Shalam, no Shalom. Then the father hen will call his chickens home. The wise men will bow down before the throne. And at his feet they'll cast their golden crown. When the man comes around.

Don't Fear The Reaper - Blue Oyster Cult
Det är mycket möjligt att låten handlar, enligt kompositören: "It's basically a love song where the love transcends the actual physical existence of the partners." - men för många är det nog en av de mest vackra och coola undergångslåtarna som finns. Det är något med stilen, med stämningen. Bästa raderna:

Valentine is done
Here but now they're gone
Romeo and Juliet
Are together in eternity
Romeo and Juliet


We Will All Go Together When We Go - Tom Lehrer
Lehrer var väl utan tvekan en av sin tids bästa satiriker och detta är en av mina favoritlåtar (som även gjorts i en lysande version av Lars Ekborg). Det rör sig om svart humor på hög nivå. Bästa raderna:

Oh we will all fry together when we fry
We'll be french fried potatoes by and by
There will be no more misery when the world is our rotisserie
Yes, we will all fry together when we fry


Såja, jag hoppas att jag muntrade upp er en aning nu!

Ha en fortsatt trevlig dag!