lördag, februari 28, 2009

Argento - så ska man tycka

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om Dario Argento, men jag ska försöka låta bli. Argento är nämligen en sådan där regissör som då och då anses vara för kommersiell för att kunna vara allt för omtyckt. Samma sak med den gode Fulci.

För att vara riktigt creddig så ska man istället gilla obskyra italienska snubbar som gjorde en obskyr giallo- western 1971 och som egentligen är det stora italienska geniet. Man har precis rätt åsikter också om man dissar allt Argento gjort efter Opera, även om det är bra. Säger man motsatsen så kanske man blir mobbad på skrackfilm.org eller nåt!

Egentligen är andra människors åsikter ointressanta om de inte stämmer överens med ens egna. Det är nog ingen som ändrar sig bara för att någon säger att Nightmare City är en dålig film. Om vi nu ska dra in Lenzi i det hela. Nåde den som hasplar ur sig att The Card Player är en bra film och samtidigt hävdar att Sleepless INTE är Argentos "return to form". Då blir det storsmisk av alla självutnämnda Argento-experter där ute!

Ska man vara helt genomtrendig och komma undan med hedern i behåll så ska man också påstå att Four Flies är en mellanfilm i Argentos karriär, och inte riktigt når upp till Bird, men ändå är mycket bättre än Cat. Man ska också klaga på att Card Player inte är speciellt grafisk och blodig och hävda att det var helt andra bullar i hans tidigare filmer - och ignorera att hans djurtrilogi är närmast blodlös.

Ska man få total respekt så ska man såga Mother of tears vid fotknölarna, säga att Stendahl är ett underskattat mästerverk - trots att man var trendig nog att såga den när den kom - och skriva "Giallo verkar intressant, men jag vågar inte hoppas med tanke på hans senaste filmer" när hans nya film kommer på tal.

När man sedan är klar med Argento så kan man haspla ur sig forutsägbarheter som att "Romero är slut" och "Fulci var inget geni, utan det var tack vare hans medarbetare som filmerna blev bra".

Bara några tips om hur ni ska vinna förtroende bland skräckfans därute...