söndag, februari 08, 2009

Recension: Daigoro vs. Goliath (1971)


Nu har jag ännu en gång tvingat mig igenom en otextad film, men som har en historia som är så tydlig och naiv att det inte är några som helst problem att förstå den. Daigoro vs Goliath är ett japansk monsterfilm mer eller mindre inriktad mot barn, så var beredd på riktigt, riktigt, riktigt enkel humor.

Daigoro är ett ensamt och lite vrångt monster som bor på sin egen ö. Han verkar vara en något som påminner om en flodhäst/hund/säl och han är garanterat i trotsåldern. Personalens största problem just nu är att han inte vill gå på toaletten, trots att man till och med byggt honom en gigantiskt toalett med spolmekanism! Daigoro har inte lyckats lära sig spruta eld ännu, och kanske beror det på att han blev övergiven som barn. Man hittade honom i resterna av en monsterattack (ett coolt kattliknande monster som river en stad) och sedan dess så kämpar man för att han ska bli ett lyckligt monster.

Men fara och färde! Goliath, en blå gris-drake dyker upp och börjar klampa ner fabriksområden och vara allmänt elak. Det finns egenligen bara en som kan stoppa honom... och det är Daigoro! Ska han lyckas med det? Och ska han våga gå på toaletten?

Tro mig när jag säger att den ändå faktiskt är bättre än Jun Fukudas misslyckades Godzilla-filmer! Det är möjligt att det är en bra barn/familjefilm, men den som letar efter en actionspäckad kaiju-fest kommer att bli besviken. Det förekommer en del förstörelse och de mesta av effekterna är riktigt bra. Daigoros dräkt är medvetet barnslig och overklig, medan Goliath och kattmonstret ser betydligt coolare ut. Det som man missar om man inte kan japanska är ett par sidohistorier, bland annat en om en misslyckad uppfinnare, lite barn som springer omkring, Daigoros skötares kärlekshistoria och lite annat smått och gott.

Den är helt klart sevärd för monster- och actionscenerna, men är man inget fan av japansk monsterfilm så ska man nog hålla sig undan. Detta är garanterat ingen film som kommer ut på remastrad special-utgåva från Media Blasters. Fast om den dök upp så skulle jag genast köpa den, hjärntvättad som man är.