söndag, februari 22, 2009

Recension: Don't Be Afraid of the Dark (1973)


Sally och Alex Farnham är ett (relativt) ungt och framgångsrikt par som just köpt sig en stor gammal villa. Sally är egentligen bara hemmafru och Alex är det överambitiöse advokaten som bara strävar efter att bli delägare i advokatfirman. Sally har hittat sig ett litet rum där hon kan tänka sig att sitta och lägga upp inköpslistor och andra hemmafrusysslor. Rummet har en eldstad som är rejält tillbommad. Hon försöker få den gamle hantverkare som hjälper dem att fixa till huset att öppna upp den, men han vägrar.

Hon är dock inte den som är den och bryter själv upp en lucka... och efter det så börjar märkliga saker hända i huset. Hon hör viskande små röster, inbillar sig att saker och ting springer förbi henne nere runt benen och saker far i golvet utan någon förklaring. Vad hon, och ingen annan, inte vet är att hon har släppt loss tre stycken mini-demoner. Håriga rackare med kala skrynkliga huvuden! De vill bara en sak... ha hennes själ!

Naturligtvis är det ingen som tror henne när hon börjar yra om små monster, och hon får ensam kämpa... kanske förgäves... mot de elaka små djävlarna!

Enligt IMDB så är Don't be afraid of the dark av de snabbast producerade tv-filmerna någonsin. Från godkännande av manus till färdigfilmat på runt två veckor! Detta på grund av en kommande strejk. I alla fall så är det en ruggigt välgjord och cool liten film som i stort sett bara utspelar sig i huset och för det mesta bara har Kim Darby mot tre stycken småmonster. Effekterna är faktiskt förvånansvärt välgjorda, och det finns inte en gång som illusionen av dessa småkrabater mot den gigantiska omgivningen krackelerar.

Något som man direkt reagerar på är dock hur extremt osympatisk hennes man (Jim Hutton) är. Extremt egocentrerad, men på något sätt så känns det som om vi ska acceptera det som normalt. Men å andra sidan får han sitt straff för sin otrevlighet senare också...

Tyvärr finns den inte på DVD ännu, men eftersom det ryktas om en nyinspelning så kanske det kommer en fin utgåva för eller senare, för detta är en pärla bland TV-skräcken.