söndag, februari 15, 2009

Recension: It! The Terror from Beyond Space (1958)


Hade It! The Terror from Beyond Space gjorts på åttiotalet så hade den snabbt avfärdats som en snabb och billig Alien-rip off. Nu gjordes den dock tjugo år innan Alien och är stundtals ganska lik, men hur mycket variation kan man egentligen få med en sådan story?

Marshall Thompson spelar Löjtnant Edward Carruthers, som efter att ha landat på Mars påstår att en utomjordisk varelse dödade nio av hans besättningsmän. Nu har man hämtat hem honom från Mars och är på väg genom den oändliga rymden för att ställa honom inför rätta. Men något har smugit ombord på skeppet, ett riktigt otrevligt humanoid-aktigt utomjordiskt monster som raskt vill döda alla det ser.

Ja, handlingen är inte mycket mer än så. Man försöker givetvis döda varelsen på olika sätt, men den verkar stå emot allt och gömmer sgi dessutom effektivt i ventilationstrummorna. Det är väldigt mycket femtiotal: primitiva rymddräkter, frisyrerna, den kvinnliga forskarna verkar mest vara till för att servera kaffe åt männen och allt sitter löst inne i rymdskeppet, vilket verkar vara standard i filmerna från den här tiden. Själv skulle jag aldrig sätta mig i ett rymdskepp om stolarna bestod av metallic-sprejade kontorsstolar med hjul på.

Men i alla fall, det är en riktig effektiv monsterrulle och fungerar finfint som föregångare till Alien. Monstret är för det mesta dolt i skuggorna och det är sällan man ser det tydligt, vilket jag måste säga - för en gångs skull - var en bra idé. Det finns gott om coola och välgjorda scener då monstret bryter sig igenom metalldörrar och luckor och vrålar ilsket. Skådisarna är faktiskt riktigt bra, trots ganska tunn dialog, och Marshall Thompson är en bra hjälte - även om det i mångt och mycket är alla som är hjältar (utom kvinnorna då, som mest klamrar sig fast vid någon mans axel).

Bra liten rulle och ett måste för oss om gillar monster- och scifi-film från femtiotalet.