onsdag, mars 25, 2009

Recension: Battle of the Amazons (1973)


Detta, Alfonso Brescias trashiga Battle of the Amazons är bisarrt nog den första italienska (eller italiensk-spanska om man ska vara petig) sword & sandal-rulle jag någonsin köpte, på DVD dessutom i Eurovistas nu sedan länge utgångna bootleg. Det är helt klart skräp, men det är så mycket roligt att den är svår att motstå.

I en framtid/dåtid/alternativ tid så lever en liten by i fruktan för de finlemmade amazon-kvinnorna som bor i ett stenbrott i närheten. De förslavar män, använder dem som sex-leksaker och dödar sedan dem genom diverse tortyr. De amazon-kvinnor som lyckas förälska sig i en man blir naturligtvis avrättade genom att hänga upp och ner i ett brinnande rep tills att detta brister och de blir spetsade på en massa pålar. Kul.

Tillslut så tröttnar faktiskt byn på hotet från amazonerna och anlitar ett gäng riktiga flåbusar till skurkar som ska träna dem att försvara sig, något som busarna är högst motvilliga till - men efter ett tag så börjar de brinna mer för saken och ser till att alla i byn lätt kan döda en amazon-kvinna eller två! Naturligtvis blir det lite kärleksintriger och amazon-kvinnorna vill verkligen skövla den där byn, så då blir det dags för... the battle of the amazons! Typ.

Vi som känner vår Brescia vet att det alltid bjuds på stor underhållning när han är i farten. Detta är absolut en av hans roligaste filmer och det är mycket action, skandalöst med naket, en del schysta stunts och lite blod här och där. Allt är givetvis filmad i någon lättillgänglig skog och i ett typiskt stenbrott. Det blir aldrig direkt episkt, som titeln vill antyda, utan det är ett tjugotal amazon-kvinnor mot ett tjugotal bybor, och när den stora fighten sker i slutet så blir plötsligt amazonerna bredaxlade och får lite hårigare armar.

Det förekommer någon form av primitiv, och ganska rolig, kampsport också. Det är avancerade moves, akrobatiska hopp, höga sparkar och stuntmännen verkar ha blivit som tolvåringa buspojkar igen. Så det är verkligen något som livar upp filmen och som gör den hyfsat unik i sin genre skulle jag gissa.

Trevligt trash helt enkelt.