tisdag, mars 10, 2009

Recension: Eyes Of Crystal (2004)


Jag antar att ni alla sett Eros Pugliellis Eyes Of Crystal, en av tvåtusentalets bästa giallos? Om inte så bör ni genast se detta brutala och snygga mysterium på en gång.

Komissarie Amaldi (Luigi Lo Cascio) är en ung och hetlevrad polis som efter att fått uppleva att hans första flickvän, vid sexton års ålder, blev våldtagen och mördad är helt besatt av att sätta dit män som slår till mot kvinnor. I början så skjuter han en våldtäktsman i knät, men helst av allt vill han skjuta skallen av mannen. Samtidigt börjar en märklig mördare härja i stan. Han - eller hon - tar kroppsdelar från sitt offer och ersätter dessa med konstgjorda lemmar. Mördaren stoppar även upp offret med tygremsor, som om offret vore ett uppstoppat djur.

Samtidigt får Ajaccio (Simón Andreu), Amaldis kollega, beskeded om att han har en tumör i skallen och inte har långt tid kvar att leva. Detta precis när han ska gå i pension. Han läggs in på ett sjukhus och där börja han få tumör-relaterade visioner från sin barndom, om sin tid på barnhem... och dessa verkar ha en koppling till morden. Snart så börjar fler offer skördas, blodigt, och dessutom verkar denna okända gärningsman stryka omkring på sjukhuset...

Den är så vacker och välgjord, och samtidigt rent klar giallo utan några hämningar. Det som sätter den här före många andra i genren är att manuset och karaktärerna är i toppklass. De tillåts ha djup och den lilla kärlekshistorien och hjärntumören känns helt och hållet logiska och stör inte handlingen alls. Det blir mycket vackra miljöer, antikviteter, många falska ledtrådar och snygga och ganska blodiga mord. Effekterna är välgjorda och grafiska.

Detta är dessutom en sådan där giallo där jag hela tiden glömmer bort vem mördaren är, vilket jag bara är tacksam för. Så det blir ändå en överraskning på slutet när man får se mördaren ordentligt för första gången. Franco Ferrini (Argentos gamle parhäst) är för övrigt en av manusförfattarna och är antagligen den som står för intrigknåpandet, då det är i högsta Argento-klass.

Ett måste för giallo-fans.