lördag, mars 07, 2009

Recension: Strip Nude For Your Killer (1975)


Med en regissör som Andrea Bianchi och en titeln som Strip Nude For Your Killer så kan man inget annat än förvänta sig en våldsam sleaze-fest utan dess like. Bianchi har gjort extremare filmer, men vad som egentligen förvånar mest är hur stilistisk och genomarbetad den här rullen känns.

Nino Castelnuovo spelar den coole modefotografen Carlo Bianchi, ständigt på jakt efter nya damer att fälla och intressanta sätt att tjäna pengar pengar. Hans coola assistent Magda spelas av Edwige Fenech och över studio så chefar den hårdsminkade Giselle (Amanda) och hennes ordentligt överviktige kåtbock till make Maurizo (Franco Diogene). Allt går väl tills att en av fotograferna blir brutalt mördat i sitt hem, och snart så följer fler offer.

Mördaren är klädd i läder och motorcykelhjälm och är ovanligt sadistiskt i sätten att ta ihjäl sina offer...

Storyn är standardmall 1A, men Bianchi verkar ändå väldigt road av historien och vräker på med spännande scener, snygga och blodiga mord, underhållande skådisar och både medveten och omedveten humor. Samtidigt som den är väldigt snygg så finns det märkligt övertydliga missar, som när kameramannen och en scripta syns ordentligt i en spegel! Men det gör ingenting.

Faktum är att manuset faktiskt är riktigt bra, och det enda som kanske drar ner tempot är evighetslånga nakenscener. Det är roligt på sitt sätt, men har man sett en naken människa en gång så har man sett dem alla! Mördaren är svårt att lista ut och när karaktär efter karaktär tas bort som misstänkt så blir det faktiskt riktigt lurigt.

Våldet är brutalt. Det är inte grafiskt på samma sätt som Argento, men det är tillräckligt grafiskt för att antagligen ha chockerat en hel del på sin tid - och kanske även idag. Bianchi verkar ha haft en sadistiskt läggning, i alla fall enligt manusförfattaren Massimo Felisatti, och fick utlopp för mycket sådant i och med sina filmer.

Snygg och kul giallo alltså, en av de bättre i mellanskiktet.