lördag, mars 28, 2009

Recension: Vampire Ecstasy (1973)


Studio S har snabbt blivit ett oerhört intressant bolag som fokuserar på både intressant mainstream, arthouse, exploitation och erotisk film. Men vi snackar inte om de vanliga erotiska p-snurrorna, utan obskyra sjuttiotalsfilmer. Nu ger de ut alla Sarnos svensk-relaterade klassiker, och Vampire Ecstasy är en av de första ut.

Tre stycken oskulder, fast det nämns vad jag kommer ihåg inte i filmen, kommer till ett gammalt medeltida slott i den tyska bergen. Någon av dem är arvtagare till slottet, och förmodar jag, även en förmögenhet. En av dessa är Helga (Marie Forså). Slottet drivs av den mystiska husfrun Wanda Krogg (Nadia Henkowa) och hennes lilla armé av unga kvinnor...

Inte långt där efter så kommer syskonparet Julia (Anke Syring) och Peter (Nico Wolferstetter) till slottet, eftersom deras bil lagt av. Julia skriver och forskar om vidskeplighet och inser ganska snart att slottet och dess märkliga samling kvinnor är ett mycket intressant ämne. Det visar sig ganska snart att kvinnorna är vampyrer, eller i alla fall någon form av blodtörstiga satanister, som har orgier nere i fängelsehålorna och mer än gärna vill lägga beslag på Helga och Peters oskyldiga kroppar...

Faktum är att jag enbart hört dåliga saker om den här filmen. Enbart dåliga. En god vän sade att den fick Fäbodjäntan att verka vara Citizen Kane! Nåväl, så illa är det faktiskt inte. Är man van med eurosleaze så är det faktiskt en trevlig liten film som främst av allt lever på en utmärkt stämning och en snygga miljöer. För det är egentligen bara "vi kommer till ett slott"-historien, som var så vanlig på sjuttiotalet, men hundra gånger billigare och med gott om mjukporr och styltiga repliker. Filmen spelades in i ett äkta medeltida slott som ägdes av producentens farbror och runt omkring finns en fantastisk natur och vackra berg. Även om fotot är lite skraltigt, så är filmen överlag ganska snygg. Mycket hårda skuggor och bleka kvinnor.

Skådespelarmässigt är den som vilken annan film i genren från den här tiden: väldigt ojämn. Marie Forså är söt och har utstrålning, men de bästa skådisarna är helt klart Nadia Henkowa som är riktigt, riktigt bra och cool. NIco Wolferstetter är ovanlig eftersom han faktiskt var en snygg och ganska begåvad skådis, även om han verkar lite ointresserad stundtals. Joe Sarnos regi är stabil och otroligt nog får han 103 minuter att gå ganska fort, vilket jag absolut inte trodde när det gällde en sån här film.

Studio S har gett ut en fullspäckad DVD som är speciellt intressant för det innehållsrika kommentarspåret från producenten samt en kort men intressant intervju med Sarno och producenten igen.

Vampire Ecstasy är absolut inget mästerverk, men det är verkligen mysig eurosleaze!