torsdag, mars 26, 2009

Vi måste värna om de små dvd-bolagen!

Jag stödjer inte överhuvudtaget högerns integritetskränknings-politik. Jag anser inte att filmbolagen och musikförlagen ska särbehandlas, det finns helt enkelt allvarligare brott än fildelning.

Men något som jag helt stödjer är de små dvd-bolagen. Det är film som är det jag värnar mest om, musiken kommer i andra hand. Men då har vi i vårat relativt fattiga bo lagt runt tiotusen kronor på konsertbiljetter det senaste arton månaderna. Det är nog mer än den normale musikerkramaren. Att jag dessutom köper musik från iTunes förvånar till och mig själv. Koko Taylor och Jess Franco blev det senast, trots överpriserna.

Jag lägger en stor del av min inkomst på dvds (har inte lyckats skaffa blu ray ännu) och beställer och köper film flera gånger i veckan. Den här veckan har jag till exempel gjort beställningar för runt tusen kronor från Tyskland och efter jobbet idag ska jag in på SubDVD och shoppa lite.

Så jag spenderar mer pengar än många på konstarten film. Men jag laddar också ner! Jepp. Men jag har ett krav på mig själv: att enbart ladda ner film som inte finns tillgänglig annars, som aldrig verkar komma på dvd eller bara gått någon enstaka gång på tv. Hur ska jag annars se film som jag älskar men som bolagen inte ger ur eftersom sen troligtvis är för okommersiell? Genom detta har jag mer respekt för filmskaparna, konstnärerna, än vad rättighetshavarna har. Och tro mig: det är inte många filmskapare som sitter på rättigheterna till sina egna filmer.

Men sedan kommer filmen restaurerad på dvd och jag kan gräva ner min gamla dåliga orginal-vhs och deleta filmen från hårddisken (eller det är en sanning med modifikation, då jag inte kan se film på monitorn utan bränner ut den på dvd). På detta sättet tänker jag och många, många andra.

Men vad som verkligen gör mig sorgsen är hur sidorna som specialiserar sig på udda film allt mer släpper in dvd-rippar på det senaste från alla små dvdbolag. Det är inte så att bolagen kan turnerna med sina filmer och dra in pengar genom hutlösa biljettpriser som andra, de måste först och främst förlita sig på försäljning. Och det är vi filmälskare som är ansvariga för att Synapse, Severin, Code Red, Klubb Super 8, Studio S, Njuta Films, Media Blasters, Blue Underground, MYA och så vidare överlever! Det är vi som vill ha och äga dessa fantastiska filmer och därför kan vi inte tanka hem deras utgåvor gratis.

Var inte mentalt impotent, stöd dem som verkligen bryr sig om VÅR filmsmak!