lördag, april 11, 2009

Peter Thomas och Chariot of the Gods


Jag och Anneli spenderade hela fredagen tillsammans, och en film vi hann se var Harald Reinls lätt spekulativa "filmatisering" av Erich Von Dänikens Chariots of the Gods. Det är helt klart en underhållande dokumentär, även om den inte bevisar något och egentligen bara sprider en del gamla felaktiga fakta i ny kostym. Den är dock fantastiskt eftersom Harald spenderade tolv månader på resande fot runt om hela världen för att kunna filma alla dessa fantastiska platser. Vilken dröm!

Men musiken är ett kapitel för själv. Det är Peter Thomas som komponerat musiken, och av filmens nittio minuter så är det bara några få minuter som inte har musik pålagt. Herr Thomas var, och räknas fortfarande, som en av Tysklands främsta filmkompositörer och jazz-musiker. Han konstruerade även ett eget musikinstrument, ThoWiephon, som han använde flitigt i sina kompositioner. Chariots of the Gods räknas som en av hans främsta verk och det är sannerligen en fantastisk blandning av etno-flum, abstrakt experimentell musik, progressiv rock och givetvis jazz. Även om stycken som "Lake Titicaca" känns som en (medveten?) variant på The Girl From Ipanema, så blir det aldrig trist och passar perfekt till bilderna. "Svala Gods From Strange Planets" är en av mina favoriter och "The Pyramid of Cholula", som också är det officiella ledmotivet är imponerande och skulle ha kunnat passa i någon betydligt mer erkänd produktion.

I alla fall så gick jag förbi Record Hunter idag och beställde den nyligen utgivna nyutgåvan med tio bonusspår, bland annat en funkigare "amerikansk" version av ledmotivet som var tänkt att komma ut på singel. Vilket aldrig skedde, i alla fall inte i USA. Nittionio kronor kostade CD'n och den ska bli ett fint tillskott i samlingen.