tisdag, april 07, 2009

Recension: Eyeball (1975)


Den italienska orginaltiteln, Gatti rossi in un labirinto di vetro, är betydligt roligare än Eyeball - men trots detta har den ändå vunnit en helt del hjärtan runt om vårt klot som en både sadistisk och väldigt cheesy giallo av mästaren själv, Umberto Lenzi. Handlingen är fruktansvärt korkad, men Lenzi ignorerar helt detta och fortsätter berätta som om inget har hänt. För skulle inte ni hoppa av en guidad busstur om era medpassagerare blev mördade en efter en?

Platsen är Spanien och ett gäng karaktärer tittar på sevärdheter. Det är det lesbiska paret (perfekt gestaltade av två utmärkta skådisar, Mirta Miller och Ines Pellegrini, en präst som verkar allt för intresserad av unga flickor, ett mycket amerikanskt medelålderspar, ett annat par där maken återser sin barndoms stad och så vidare och så vidare. Men under en shoppingtur så blir en ung flicka mördad och får ena ögat utpetat och vem är mördare? Är det kanske den överentusiastiske guiden, den amerikanska affärsmannen eller kanske hans sekreterare? De misstänkta är många, men blir raskt minde ju längre mördaren far fram!

Ja, jag älskar Eyeball trots att den är extremt korkad. Nä, inte extremt, men det är onekligen en naiv giallo som kryddas med några saftiga (och ibland blodiga) mord. Det finns inte många gråzoner i skådespeleriet och dialogen är rejält övertydlig och egentlgien bara till för att kasta misstankar på diverse karaktärer. Det finns inte direkt något som driver människorna framåt förutom att de vill se den fina Spanska landsbygden och lite väl valda ruiner. Men trots detta så lyckas Lenzi, som vanligt, få till ett bra driv och energi i historien och han lever upp ordentligt vid mord- och spänningssekvenserna. Mördaren är dessutom helt klädd i rött och har till och med röda handskar, vilket är coolt på det visuella planet.

Slutet är ganska överraskande och lagom långsökt, det är en hel del naket för dem som uppskattar sånt och det är en film som är väldigt charmig och svår att ogilla. Lenzi rules.