lördag, april 18, 2009

Recension: Furia a Marrakech (1966)


Jag köpte Furia a Marrakech när den kom ut, men den har blivit liggandes i högen av osedda filmer tills idag - då jag äntligen kände mig sugen på lite eurospy-film igen. Detta är alltså den tredje filmen som Fin de Siècle Media ger ut, och även om den inte började som deras starkaste så blev den faktiskt bättre och bättre för varje minut.

Stephen Forsyth spelar Bob Dixon, professionell agent, förförare och lustigkurre. När näst intill perfekta förfalskade sedlar börjar spridas i USA så sätts han in på fallet. Det visar sig att en hemlig brottsorganisation har upptäckt Hitlers pengagömma som består av fem miljarder (!) förfalskade dollar och nu vill de sätta pengarna i omlopp! En av deras anställda, Dora (Dominique Boschero), snor med sig lite pengar och sätter igång hela äventyret.

Sedan blir det ett vilt hoppande över jorden: New York, Karibien, Marocko och slutligen Schweiz! I Marocko lär Bob känna en CIA-agent med fyra fruar och blir god vän med den brittiska valutapolisen Alex Keene. Men naturligtvis stannar vi inte där, för det lurar oväntade vändningar runt varje hörn!

Filmen börjar väldigt trögt, trots en del mycket snygga sekvenser, men berättarmässigt går den fram som en snigel. Men där runt halvtimmesstrecken så händer plötsligt något och det blir riktigt bra. Biljakterna blir våldsammare, fler mord, stunts, lite humor och en mycket, mycket bra final värdig en... mindre budgeterad Bond-film. Actionscenerna är riktigt välgjorda och ser stundtals farliga och spektakulära ut, och det slösas inte direkt med explosioner. Jag gillar lågbudgetfilmer som skiter i sin lilla budget och försöker vräka på med så mycket mer.

Stephen Forsyth är en charmig skådis som ser ut som en fotomodell för polos och fungerar väl i sin uppgift. Brudarna har personlighet, inte minst Mitsouko som gör ett framträdande på slutet. Hennes personlighet är riktigt unik och oväntad dessutom, ni får se.

Så det som började som den svagaste filmen i Fin de Siècle Media bibliotek blev helt oväntat den bästa.

Exotiska miljöer, bra action och sköna skådisar gör detta till ett riktigt toppraffel - med mannen från PBD! (Passa er för Bob Dixon!)