söndag, april 19, 2009

Recension: The Monster of London City (1964)


Hansjörg Felmy spelar Richard Sand, en berömd brittisk skådespelare som har en stor succé med sin pjäs "Jack The Ripper". Men i samband med hans makabra pjäs så börjar också en "riktig" Jack härja i Whitechapel och dödar den enda prostituerade efter den andra. Det hela blir inte bättre av att Richards käraste är brorsdotter till Sir George (Fritz Tillmann), en politiker och censurivrare av värsta sort! Att han dessutom vill förbjuda pjäsen gör det hela ännu värre.

Snart så springer alla karaktärer ärenden ute i London-natten och en av dem är... Jack The Ripper!

The Monster of London City är småmysig krimi som åter igen (är alla krimis så här?) ganska standard. Som en blekare variant av Arne Mattssons Hillman-filmer. Det är lite smånaket, lite kontroversiella ämnen som droger och sex, allt utblandat med en trevlig Ripper-historia. Trots att man verkligen letat upp de mest brittiska gränderna i Hamburg och fyllt dessa med dimma så blir det aldrig riktigt, riktigt bra. Som om alla går på rutin.

Men i alla fall en okey liten rulle, om än långt ifrån mästerverk. Den puttrar på som kaffekokaren hos era morföräldrar, och mer spännande att så blir det inte. Tyvärr.