torsdag, april 02, 2009

Yellow Magic Orchestra


Det har blivit VÄLDIGT mycket YMO den senaste tiden, men jag har helt och hållet förtrollats av dessa japanska technopopkillar som startade i slutet av sjuttiotalet och officiellt la av 1993. Det är humoristisk och medryckande synth/elektronisk musik, oftast med rejäla blinkningar både åt dataspelsmusik, cirkus, Bowie, psychedelica och allt annat där mellan. Mycket bloppar och blippar är det i alla fall.

De bästa albumen är helt klart extremt flummiga och nästan meditiativa Technodelica från 1981, men deras sista studioalbum Technodon från 1993 spelar jag nästan lite för mycket :) Det mesta är bra och roligt, och det är en skön uppkäftigt attityd som både är väldigt nationell, men ändå internationellt omfamnande.

Några av mina favoritlåtar: Be a Superman (där man samplat in William S. Burroughs), popiga Key, ännu poppigare Nice Age, instrumentala 1000 Knives, klassikern Citizens of Science, påtända Pure Jam och och nästan motell-muzak-artade Tighten Up (Japanese Gentlemen Stand Up Please!).

Ett litet musiktips så här innan fredagens slit.