tisdag, oktober 19, 2010

Overklighetens Folk

Vi är Overklighetens Folk, motsatsen till det Göran Hägglund är stolt över. Vi har aldrig nöjt oss med att lyssna på Carola, Toto och Bröderna Samuelsson. Vi har velat utmana smak och sinnen mer. Det är inget fel att lyssna på oavstående artister, men det finns mycket mer än så.

Overklighetens Folk vet att verkligheten ligger i betraktarens öga. Vi vill läsa vår tyska filosofi, analysera polsk sci-fi film, käka popcorn till Filippinska actionsnurror, svettas ut ryggmärgen till The Prodigy och inse ironi-värdet i Manowar. Vi gillar filmer som inte nödvändigtvis är svenska snutfilmer och låtsas inte om att tycka Beck är ”bra för att vara svenskt”. Vi pratar gärna om vår egen utmärkta smak i musik, kultur, film, konst... men trycker aldrig ner någon annans smak. Allt ligger i betraktarens ögon.

Overklighetens Folk, det är vi som skrev sångerna som Göran Hägglund somnade till som barn. Vi är sömmarna i Jimmie Åkessons Blekinge-dräkt. Atmosfären runt Göran Perssons stuga och vi som såg till att snagg blev ett coolt sätt att dölja Fredrik Reinfeldts flint.

För oss går inte livet enbart ut på att lyssna på radio vid köksbordet och prata om dagens trista jobb. Det går inte enbart ut på att följa Idol och analysera Anna Ankas sysselsättningar. Livet går ut på så mycket mer.

Overklighetens Folk, det är oss som vågade glänta på dörren till den där ”stötande kulturen” som Sverigedemokraterna så gärna vill förbjuda. Vår högsta önskan är att dra ut kvastskaftet ur Göran Hägglunds röv och berätta för honom att det finns bara Overklighetens Folk, alla som vill och känner sig trygga i sin verklighet.

Vi vågade vara pretto. Vi vågade vara folkliga. Vi vågade vara svåra. Vi vågade vara lättillgängliga.

Vi vågade vara den vi faktiskt är.